Vandaag geopend 09:30 - 18:00

This is #PRIKKO

26 juli 2021

Donderdag 5 augustus wordt de tentoonstelling #THISisPrikko: Presikhaaf door de ogen van jongeren feestelijk geopend in winkelcentrum Presikhaaf (Arnhem). Deze dag is tevens het startpunt van een afwisselend activiteitenprogramma. De tentoonstelling en het activiteitenprogramma zijn ontwikkeld door zeventien enthousiaste jongeren uit Presikhaaf. Wijkbewoners en bezoekers worden meegenomen in verhalen over de wijk Presikhaaf, gezien door de ogen van jongeren.

Trots op Prikko (Presikhaaf)

In hun zoektocht naar erfgoed ontmoeten de jongeren bijzondere buurtgenoten en stuiten op belangrijke verhalen. Ze stellen vragen bij kunst in de openbare ruimte en bij ontmoetingsplekken in de wijk en ontdekken de verbindende kracht van familietradities, kleding, dans, muziek, sport en eten. De jongeren zijn trots op hun wijk en dat brengen ze op een verrassende manier in beeld.

"Wij zijn de jongeren van Presikhaaf. Samen zijn we aan de slag gegaan om onze wijk Prikko vanuit ons perspectief weer te geven in een vette expositie. #ThisisPrikko" 

Gani Raza, (20 jaar)
"Ik doe mee aan het project, omdat ik de jongeren een plek wil geven waar ze zichzelf kunnen laten zien en ontwikkelen. Ik wil ze iets geven waar ze zelf aan kunnen werken en trots op kunnen zijn. Ik vind het belangrijk om de jongeren een podium te geven en aan anderen te laten zien dat zij zoveel talenten en kwaliteiten te bieden hebben. Ik vind het ook belangrijk om onze wijk Presikhaaf op de kaart te zetten."

Sara Amraoui, (17 jaar)
"Ik doe mee aan dit project, omdat ik de talenten in Presikhaaf zichtbaar wil maken voor de rest. Presikhaaf wordt vaak gezien als een “achterstandswijk”. Maar wij hebben super veel potentie en door dit project hoop ik dat deze worden gezien. Ook kunnen de jongeren zichzelf met dit project verder ontwikkelen en nieuwe dingen leren over zichzelf, de wijk, het Openluchtmuseum en hoe het eigenlijk gaat in de ‘echte wereld’."

Mariam Hamidu, (20 jaar)
"Ik doe mee aan dit project omdat er verschillende verhalen zijn die nog niet goed zichtbaar zijn in Presikhaaf. Het is een wijk met veel mensen die talenten hebben dat nog niet helemaal zichtbaar wordt gemaakt. In dit project krijg ik mogelijkheden om ervaring op te bouwen, op die manier kan ik mijzelf verder ontwikkelen. Ik kan er veel leren en verschillende netwerken opbouwen. Daarnaast wil ik ook zien hoe de rest om mij heen zich ontwikkeld."

De tentoonstelling #THISisPrikko is te zien van 5 augustus tot 1 oktober in het hart van de wijk, Winkelcentrum Presikhaaf. Van 5 augustus tot 22 augustus verrijken de jongeren de tentoonstelling met een activiteitenprogramma voor wijkgenoten en bezoekers. Voor meer informatie kijk op de website.

Een overzicht van het volledige activiteitenprogramma is te lezen in de bijlage. 

#THISisPrikko is een co-creatie tussen het Nederlands Openluchtmuseum, Presikhaaf University en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Samenwerkingspartner Winkelcentrum Presikhaaf stelt voor het project ruimte beschikbaar in het winkelcentrum. Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21 en VSB fonds. 

Winkelcentrum Presikhaak, Hanzestraat 157, 6826 MJ Arnhem. Kijk voor actuele openingstijden op: www.presikhaaf.nl

Maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan
Vanzelfsprekend houdt #THISisPrikko: Presikhaaf door de ogen van jongeren rekening met de richtlijnen die het RIVM voorschrijft om besmetting met het Covid-19 virus te voorkomen.

Programma opening op donderdag 5 augustus:

15.30 – 16.00 uur: Ontvangst/inloop

16.00 – 16.05 uur: Welkomstwoord door Anna Tiedink (Nederlands Openluchtmuseum) en Melvin Kolf (Presikhaaf University)

16.05 – 16.15 uur: Jongeren in gesprek met de Wethouder Bob Roelofs (Wethouder Cultuur, Onderwijs en Erfgoed). Gespreksleider: Nabil El Malki (Presikhaaf University)

16.15  -16.20 uur: Optreden van Lev Avitan
Lev is in Presikhaaf opgegroeid en een spoken word artiest. Nog altijd voelt hij zich verbonden met Presikhaaf en komt regelmatig terug. Hij gaf een workshop Spoken Word aan jongeren (voor een onderdeel van de tentoonstelling) en zal  een speciaal geschreven tekst performen over dit project en zijn eigen visie op Presikhaaf. 

16.20- 16.25 uur: Openingshandeling door wethouder Bob Roelofs. Aansluitend nemen de jongeren de wethouder mee om de tentoonstelling te bezoeken. Vervolgens nodigen de jongeren mensen in kleine groepjes uit om met hen mee te lopen naar de tentoonstelling. 

16.25 – 18.00 uur: Muziek, een hapje en een drankje en de mogelijkheid tot napraten.